Podkarpackie ryby nie tylko od święta

10 grudnia br. (wtorek) pierwsza edycja Podkarpackiego Konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie przy al. Łukasza Cieplińskiego 4. Dziewięć podmiotów, m.in. restauracje, gospodarstwa rolno-rybackie, grupy wędkarskie czy instytucje kultury zgłosiły 17 potraw.
Wśród nich znalazły się m.in. karp z borowikami, zupy rybne, karp marynowany w zalewie octowej czy też karp w piwie. Komisja Konkursowa dokona oceny potraw biorąc pod uwagę ich walory smakowe, oryginalność, identyfikację i zgromadzenie wiedzy o potrawie oraz estetykę podania.
Celem konkursu jest propagowanie pozytywnego wpływu spożywania ryb i przetworów rybnych na organizm człowieka. Jest on nie tylko doskonałą okazją do prezentowania i promowania najlepszych potraw z ryb, ale nade wszystko okazją do ukazania bogactwa kulinarnego i kulturowego regionu. W zamierzeniu organizatorów konkurs ma być okazją do poznania najlepszych potraw przygotowanych z wysokiej jakości surowca jakim są ryby słodkowodne, pochodzące z hodowli podkarpackich gospodarstw rybackich.