Podkarpackie ryby nie tylko od święta

Przed nami pierwsza edycja Podkarpackiego Konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”, który odbędzie się 10 grudnia br. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie przy al. Łukasza Cieplińskiego 4.
Celem konkursu jest propagowanie pozytywnego wpływu spożywania ryb i przetworów rybnych na organizm człowieka. Jest on nie tylko doskonałą okazją do prezentowania i promowania najlepszych potraw z ryb, ale nade wszystko okazją do ukazania bogactwa kulinarnego i kulturowego regionu. W zamierzeniu organizatorów konkurs ma być okazją do poznania najlepszych potraw przygotowanych z wysokiej jakości surowca jakim są ryby słodkowodne, pochodzące z hodowli podkarpackich gospodarstw rybackich.
Skierowany jest on do wszystkich zainteresowanych z obszarów działania Lokalnych Grup Rybackich: Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Rybacka Puszczy Sandomierskiej” (gminy Nowa Dęba, Baranów Sandomierski, Bojanów, Grębów, Dzikowiec) oraz Lokalnej Grupy Rybackiej „Starzawa” (gminy; Krasiczyn, Krzywcza, Medyka, Stubno, Fredropol, Solina, Przemyśl, Cisna, Ustrzyki Dolne).
Mile widziani są przedstawiciele gospodarstw rybackich, osoby fizyczne, Koła Gospodyń Wiejskich i innych organizacji, przedstawiciele restauracji i placówek gastronomicznych. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest przesłanie karty zgłoszenia w terminie do 26 listopada br.
Podsumowanie konkursu z oceną potraw, wyborem przez komisję najlepszych potraw i wręczenie nagród odbędzie się 10 grudnia br. Komisja Konkursowa dokona oceny potraw biorąc pod uwagę ich walory smakowe, oryginalność, identyfikację i zgromadzenie wiedzy o potrawie oraz estetykę podania.