Gotuj z tradycją

Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas spotkań będzie można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, wiercańskie pierogi razowe, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.
Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 12.00-14.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na drugą sobotę miesiąca.
Kolejne warsztaty odbędą się 30 listopada br. w kolbuszowskim skansenie, w czasie których gospodynie z Grodziska Dolnego pokażą jak przyrządza się gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami, kaszę jaglaną z marchwią i kaszę pęcak z suszkami.
Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: 17 2271296, 17 2271071 lub e-mail:
Harmonogram kolejnych spotkań:
14 grudnia - pamuła, bułka (brytfon), gomółki z sera krowiego (warsztaty poprowadzą gospodynie z Glinika Zaborowskiego)
25 stycznia – zupa dziadowska, zupa z dyni, jagodzianki (warsztaty poprowadzą gospodynie z Cieplic)
22 lutego - panepuchy, kacapoły, kompot z suszu (warsztaty poprowadzą gospodynie z Górek)
29 marca - serwatka wielkanocna, baranki maślane, bułka biała (warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki)