Aktualności

Z szacunkiem do tradycji

  • 31-10-2013
Pisanki ludowe drapane
Pisanki ludowe drapane
Kwiaty z bibuły
Kwiaty z bibuły
Rodzinna kapela Kurasie z Lubziny
Rodzinna kapela Kurasie z Lubziny
Borkowskie kiszone ziemniaki
Borkowskie kiszone ziemniaki
Smalec zapustny
Smalec zapustny
Kołacz z szyszkami
Kołacz z szyszkami
PKWN czyli Polski Koniak Wyrabiany Nocą
PKWN czyli Polski Koniak Wyrabiany...
Powiat ropczycko-sędziszowski wraz z Centrum Kultury w Ropczycach i Zespołem Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach do końca tego roku realizuje projekt „System wsparcia i promocji produktu lokalnego i tradycyjnego przez powiat ropczycko-sędziszowski. Jego budżet wynosi blisko 30 tys. zł, z czego 20 tys. zł to dotacja uzyskana od Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, w ramach projektu „Alpejsko karpacki Most Współpracy” sfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Głównym celem ropczycko-sędziszowskich działań jest popularyzacja wśród społeczności powiatu tematyki związanej z produktami lokalnymi i tradycyjnymi oraz wypromowanie ich na terenie Podkarpackiego.

Efektem jest już zatwierdzone logo Produktu Lokalnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego, a także zorganizowanie I Powiatowego Jarmarku Produktów Lokalnych i Tradycyjnych. Kolejne działania to wdanie informatora o produktach oraz szkolenie dla wytwórców i producentów z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym zasad certyfikacji produktów oraz technik autopromocji. Powstało już Powiatowe Centrum Produktu Lokalnego i Tradycyjnego (PCPLiT), którego biuro mieści się w siedzibie starostwa w Ropczycach, przy ul. Konopnickiej 5, pok. nr 302 (tel. 17 22 28 903 mail: ).

Trwałym efektem jest także konkurs „Produkty Lokalne Ziemi Ropczycko-Sędziszowskiej”. Tytuł Produktu Lokalnego Ziemi Ropczycko-Sędziszowskiej w kategorii rękodzieła otrzymały:
- pisanki ludowe drapane – Halina Komórek z Glinika,
- zdobienie artystyczno-kowalskie - Stanisław Kopala z Ropczyc,
- poezja – Sławomira Marciniec z Broniszowa,
- kwiaty z bibuły – Bożena Motyka z Ropczyc,
- plecione wyroby ze słomy i traw – Maria Niemiec z Kamionki,
- gorset do stroju ludowego – Irena Przybyła ze Szkodnej,
- rodzinna kapela Kurasie z Lubziny.
Z kolei spośród potraw kulinarnych wyłoniono osiem, które mają niewątpliwy związek z regionem i jego tradycjami:
- Borkowskie kiszone ziemniaki – Michał Balasa z Borku Wielkiego,
- smalec zapustny – Klub Seniora „Broniszów”,
- pierogi oszukańce – OSP Broniszów, Andrzej Róg z Broniszowa,
- rzadkie ziemniaki z kudroniem – Anna Przydział (KGW Zagorzyce),
- Zdżarska pamuła z borówek – Kinga Rokosz ze Zdżar,
- kołacz z szyszkami – Róg Katarzyna, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Zagorzanki”,
-„PKWN” czyli Polski Koniak Wyrabiany Nocą – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Brzezinianki”,
- chleb swojski Brzeziński – Barbara Święch – Bober z Brzezin.

Realizacja projektu przyczynia się przede wszystkim do zidentyfikowania produktów lokalnych z terenu powiatu, wypracowania skutecznych form i metod ich promocji, aktywizując lokalnych wytwórców.

Źródło: tekst i zdjęcia - www.produkt-lokalny.spropczyce.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION