Biesiadnicy w Morawsku nagrodzeni
Stowarzyszenie Tradycji i Kultury...
Stowarzyszenie Razem w...
Zespół z Rożniatowa
W niedzielę 6 października br. w Morawsku koło Jarosławia odbyła się impreza „Biesiada nad Morawskim Łęgiem”, w której udział wzięło – prezentując stoły biesiadne - 10 zespołów kół gospodyń wiejskich oraz organizacji pozarządowych.
Oprócz tradycyjnych potraw biorących udział w konkursie każda grupa prezentowała także rekwizyty przydatne w dawnej kuchni, dzięki czemu było można zobaczyć unikalne przedmioty dawnego gospodarstwa domowego. Oceniano także wygląd stoiska, dlatego - oprócz potraw konkursowych - tak ważna była dekoracja w postaci haftowanych obrusów i serwet.
Zespół z Rożniatowa zgłosił do konkursu rosół z fasolką Jaś oraz miód z buraków cukrowych, Zespół z Kisielowa zalewajkę ogórkową oraz powidła śliwkowe smażone, Zespół z Maćkówki kurczak w sosie oraz mięso w weku. Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” z Makowiska prezentowało zupę pomidorową i brzoskwinie w syropie, a Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego zupę fasolową z pęcakiem i z kruglem oraz kiełbasę w smalcu. Zespół „Niespodzianka” z Krowicy Samej „kusił” komisję sędziowską maczką z kaczki z pierogami z kiszonej kapusty oraz grzybami marynowanymi. Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” z Morawska zupą dziadowską i nalewką z dzikiego bzu, a Pełkińskie Stowarzyszenie Kobiet w Pełkiniach pierogami z kaszą gryczaną i z wątróbką oraz marynowaną sałatką z kalafiorem, grzybem i papryką. Stowarzyszenie „Wólczanie” z Wólki Pełkińskiej zgłosiło kapustę z jagłami z ziemniakami w mundurkach oraz powidła ze śliwek, z kolei Stowarzyszenie „Nad Sanem” z Kostkowa kapustę z grochem i mięso kiełbasiane w słoiku.
Po kilkugodzinnych obradach jury przyznało I miejsce Stowarzyszeniu Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za zupę fasolową z pęcakiem i z kruglem, II miejsce Stowarzyszeniu „Razem w Przyszłość” z Morawska za zupę dziadowską, a III miejsce Zespołowi z Rożniatowa za rosół z fasolką Jaś oraz unikalny miód z buraków cukrowych.
Dodatkowo w trakcie imprezy zaprezentowano książkę „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”, pierwszą pozycję o tradycyjnej kuchni tego region. Wydało ją Przemyskie Centrum Kulturalne, a książka jest jednym z elementów projektu „Promocja tradycji kulinarnych pogranicza nadsańskiego”, współfinansowanego przez Szwajcarsko-Polski Program Współpracy.