Pierwsza o kulinariach ziemi przemyskiej

W niedzielę 6 października br. w Morawsku koło Jarosławia, w trakcie imprezy „Biesiada nad morawskim Łęgiem” zaprezentowana zostanie książka „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. To pierwsza pozycja o tradycyjnej kuchni tego region. Wydało ją Przemyskie Centrum Kulturalne, a książka jest jednym z elementów projektu „Promocja tradycji kulinarnych pogranicza nadsańskiego”, współfinansowanego przez Szwajcarsko-Polski Program Współpracy.
Publikacja „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego” to efekt 12 edycji „Biesiad nad Wyczawą”, imprez kulinarnych promujących regionalne potrawy. W książce znalazło się 40 opisów potraw, po trzy zwycięskie z każdej edycji biesiady. Wybrane dania doskonale wpisują się w poziom tradycji kulturowej regionu.
Impreza w Morawsku koło Jarosławia rozpoczyna się o godz. 13.00. Na placu obok Szkoły Podstawowej odbędzie się prezentacja potraw regionalnych, piosenek o tematyce kulinarnej, wystąpi zespół „Dzikowianie” ze Starego Dzikowa, a na koniec organizatorzy zapraszają na zabawę taneczną.