Aktualności

Uperleni

  • 03-10-2013
Nagrodzony ser kozi dojrzewający Pułanka
Nagrodzony ser kozi dojrzewający...
Po raz trzynasty, podczas targów „Smaki Regionów”, towarzyszących największej polskiej prezentacji produktów spożywczych, poznańskim targom „Polagra”, przyznano prestiżowe nagrody „Perła” 2013”. Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych.

Docenianych i nagradzanych tradycyjnych smaków jest - z roku na rok - coraz więcej. Produkty i potrawy aspirujące do nagród wyłaniane są podczas regionalnych finałów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. W tym roku wyróżniono 35 produktów i dań, a statuetki i nagrody wręczał minister rolnictwa Stanisław Kalemba.

Z województwa podkarpackiego nagrodę otrzymały: ser kozi dojrzewający Pułanka (Gospodarstwo Ekologiczne ZUZA Lucyna Cwynar z Zabratówki), sok różany (Stowarzyszenie „Kobiety Razem” z Nowej Sarzyny) oraz śliwowica krzeszowska (Joanna Polnicka z KGW z Krzeszowa);

Medal Targów „Smaki Regionów” dla najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej otrzymał m.in. PPM „Taurus” z Pilzna za kiełbasę swojską pilzneńską.

Organizatorem współzawodnictwa, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION