Aktualności

Oktoberfest czyli Święto Piwa w Rzeszowie

  • 02-10-2013
Strucla jabłkowa fot. che WikiCom
Strucla jabłkowa fot. che WikiCom
Wienerschnitzel fot. Rüdiger Wölk WikiCom
Wienerschnitzel fot. Rüdiger...
4 października br. (piątek) od godz. 19.00 w Restauracji Wesele w Hotelu Bristol Tradition&Luxury w Rzeszowie rozpoczyna się niezwykły, „piwny” wieczór. W ramach kolejnego wydarzenia z cyklu „Kuchnie Regionów” odbędzie się spotkanie z kuchnią bawarską czyli słynny Oktoberfest. Te dożynki chmielne organizowane są w Monachium w Bawarii corocznie od 1810 r. i jest to jeden z największych na świecie festynów ludowych. W ostatnich latach przeciętna liczba odwiedzających wynosiła… 6 mln osób. W Rzeszowie będzie ich zdecydowanie mniej, ale serwowanych tego dnia dań oraz napitków na pewno będzie mógł pozazdrościć niejeden wielbiciel piwa.

Szef Kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na ten dzień specjalne menu, w których nie zabraknie dań typowych dla Oktoberfest. Na przystawki serwowane będą: sałatka ziemniaczana z fasolą, deska pieczeni i wędlin bawarskich z chrzanem, mus z wędzonego pstrąga podany na grzance czosnkowej z dresingiem kaparowym oraz matiasy w śmietanie z kwaśnymi jabłkami i rodzynkami.

Pierwsze danie to klasyczna i mocno rozgrzewająca zupa czosnkowo-ziemniaczana z prażonym bekonem. Na drugie na smakoszy czeka m.in. oryginalny Wienerschnitzel, który można smakować z pieczonym ziemniakiem po bawarsku ze skwarkami i prażoną cebulą. Na kolejny rzut idzie biała kiełbasa ze słodką musztardą oraz preclami, dalej kiełbaski pieczone z rozmarynem, papryką i pieczarkami, a następnie wątróbka cielęca z jabłkami i cebulką, kurkami i świeżym tymiankiem. Kolejne dania idealne dla wegetarian czyli placki ziemniaczane z cukinią , kurkami i świeżym tymiankiem, następnie zasmażana kapusta z grzybami i kminkiem, a na koniec - knedle ze szpinakiem. Na deser – oczywiście dla szczególnie wytrwałych - placek z wiśniami i śliwkami oraz klasyczna strucla jabłkowa.

Tego dnia w sali restauracji rozbrzmiewać będzie typowo bawarska muzykę czyli poczujemy się jak na typowym Oktoberfest.

Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu Bristol: +48 17 250 00 12, +48 17 250 00 50, info@bristol-rzeszow.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION