Aktualności

Jasielski pomysł na lokalna tradycję kulinarną

  • 28-09-2013
Fot. B.Czajka, WikiCom
Fot. B.Czajka, WikiCom
Na podstawie § 2 Zarządzenia Nr III/53/2013 Burmistrza Miasta Jasła z dnia 19 marca br. zespół zadaniowy ds. identyfikacji jasielskich produktów lokalnych dokonał przeglądu i analizy zgłoszeń na jasielski produkt lokalny w 2013 r. zgodnie z ogłoszonym Regulaminem, podanym do publicznej wiadomości w dniu 16 kwietnia br. na stronie Urzędu Miasta w Jaśle, MBP w Jaśle i JDK. W wyniku dokonanej analizy Zespół sporządził Lista Jasielskich Produktów Lokalnych 2013 r.

Kategoria produkt żywnościowy:
- jasielskie wino - produkowane z lokalnych odmian winogron „Jutrzenka”. Produkt zgłoszony przez Romana Myśliwca i Ewę Wawro - Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia oraz Barbarę Czajkę – Winnica Vanellus,
- nalewka wiśniowa – produkowana z lokalnej odmiany wiśni „Jareniówka”. Produkt zgłoszony przez Barbarę Czajkę - Winnica Vanellus,
- orzechówka jasielska - nalewka wytwarzana od kilkudziesięciu lat z orzechów włoskich pochodzenia lokalnego. Produkt zgłoszony przez Witolda Ropę,
- bułka zwykła „wodna” - bułka pszenna, wytwarzana z lokalnych surowców na bazie dawnych receptur znanego piekarza Józefa Więcka ze Starego Żmigrodu. Produkt zgłoszony przez Marię Mroczka, Trafunek Bis sp. z o.o.,
- kiełbasa dębowiecka - tradycyjna kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego nie studzonego średniorozdrobnionego, z wykorzystaniem naturalnych przypraw. Wędzona w gorącym dymie w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem z drzew liściastych. Produkt zgłoszony przez Marię Mroczka, Trafunek Bis sp. z o.o.

Kategoria potrawy:

- zaciórka z banią – dawna podstawowa, lokalna potrawa gotowana z prostych surowców: kluski razowe z orkiszu, mleko, bania (dynia), woda, sól do smaku. Produkt zgłoszony przez Stanisława Marszałka ze Stowarzyszenia Kultury Ludowej w Trzcinicy,
- pierogi z kaszą gryczaną – bardzo popularne w regionie pierogi z farszem z gryki, twarogu, ziemniaków w cieście z mąki pszennej pytlowej. Produkt zgłoszony przez Marię Wójcik z Koła Gospodyń Wiejskich w Potakówce,
- pierogi pszenno-razowe z kapustą – wyśmienite w smaku pierogi z farszem
z kapusty, cebuli, soli i pieprzu w cieście z mąki razowej z dodatkiem otrąb mąki pszennej i mleka. Produkt zgłoszony przez Danutę Misiołek z Osiedlowego Koło Gospodyń „Sobniowianki”,
- placek z jabłkami – najpowszechniej pieczony rodzaj ciasta w okolicach Jasła. Do wypieku stosowano surowce lokalne, w tym jabłka z lokalnych, uprawianych od pokoleń sadów. Produkt zgłoszony przez Marię Mroczka, Trafunek Bis sp. z o.o.,
- placki kapuściane „szandorki” – potrawa unikalna związana ściśle z rejonem ziemi jasielskiej. Pieczone na oleju chrupiące placki z mąki, jajek, wody, sody i soli oraz z ostudzoną, duszoną przez 1,5 godz. surową kapustą. Produkt zgłoszony przez Marię Mroczka, Trafunek Bis sp. z o.o.,
- żur lisowski – tradycyjna i bardzo popularna potrawa. Przepis na żur wytwarzany z surowców lokalnych jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zakwas owsiano-żytni z dodatkiem czosnku, gotowany z wywarem z grzybów i mięsa, odpowiednio przyprawiany może być wzbogacony jajem na twardo i kawałkiem swojskiej kiełbasy.
Produkt zgłoszony przez Emilię Dziedzic z Koła Gospodyń Wiejskich z Lisowa.

Kategoria: Rękodzieło i rzemiosło:
- ceramiczna pamiątka z Beskidu Niskiego – charakterystyczne dla lokalnego krajobrazu kapliczki gliniane, ręcznie wykonane, o walorach artystycznych. Produkt zgłoszony przez Irenę Brej-Kozon z Cieklina,
- haft krzyżykowy – tradycyjny haft stosowany do zdobienia strojów ludowych, obrusów i makatek. Produkt zgłoszony przez Teresę Macek z Sądkowej,
- koronka klockowa – tradycyjna koronka wykonywana tzw. techniką „klockową”. Produkt zgłoszony przez Waldemara Piórka z Gminnego Ośrodka Kultury w Kołaczycach.

Kategoria inne usługi:
- enoturystyka – usługi turystyczne, zwiedzanie winnic Podkarpacia. Produkt zgłoszony przez Marka Nowińskiego z Winnicy „Dwie Granice”.

Kategoria produkty niematerialne, artystyczne:
- okółka jasielska – tradycyjny obrzęd ludowych przyśpiewek z terenu powiatu jasielskiego i tańca, wykonywanych przez mężczyzn, którym przygrywała kapela. Okółka była tańcem powszechnym, wykonywanym na weselach, „wyskóbkach”, potańcówkach. Produkt zgłoszony przez Stanisława Marszałka z Kapeli Ludowej Trzcinicoki,
- poezja ludowa – utwory poetyckie lokalnych twórców ludowych (Maria Tomasik oraz Michalina Kurowska). Produkt zgłoszony przez Marię Tomasik z Sądkowej oraz Stanisławę Ablewicz, dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej w Jaśle z./s w Szebniach.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION