Aktualności

Dobre piwo. Nasze. Rzeszowskie

  • 06-09-2013
Jacek Michna, Mistrz Polski Piwowarów Domowych
Jacek Michna, Mistrz Polski...
W stolicy województwa otwiera swoje podwoje Stary Browar Rzeszowski, nawiązujący do wiekowych tradycji browarnictwa tego miasta. Od 7 września br. (sobota) na mieszkańców Rzeszowa czekać będzie usytuowany przy Rynku, w sąsiedztwie hotelu Bristol. W dniu otwarcia, od godziny 16.00, ceny na wszystkie potrawy i napoje będą obniżone o połowę.

Jednak lokal ten będzie oferował zdecydowanie dużo więcej niż możliwość napicia się dobrego piwa. Trunek ten będzie li tylko pretekstem do towarzyskiej biesiady. Wystarczy rozejrzeć się po lokalu: wygodne siedziska pozwalają z jednej strony na intymne spotkanie we dwoje, z drugiej na imprezę dla paczki przyjaciół. zainteresowanych np. obejrzeniem meczu. A w centrum gigantyczne, miedziane kadzie – w sumie na 14 tysięcy litrów - z pracującym cały czas w procesie tworzenia piwem, nad którym czuwał będzie Mistrz Polski Piwowarów Domowych Jacek Michna. Nalewany z nich trunek będzie świeży, niepasteryzowany, nieklarowany. Na początek Browar będzie oferował pięć gatunków:
- pilzner (tradycyjne jasne piwo o lekko gorzkim smaku),
- marcowe zwane też lager (odmiana pilznera posiadająca delikatniejszy smak),
- pszeniczne (mocno gazowane o intensywnym zapachu),
- pale (w rodzaju piw brytyjskich z mała ilością piany)
- ciemne.

Ważnym elementem menu będą potrawy i dania przygotowane pod kątem właśnie tego trunku, z atrakcyjnym sposobem podania. I tak żurek czy bigos serwowany będzie w upieczonym na miejscu bochenku chleba. Z kolei szaszłyk dostaniemy na drewnianym podeście z przyprawami. Można zamówić także ulubione pierogi podane prosto z wody, opieczone na patelni lub w piecu, a na smakoszy czekać będzie kaczka, golonka lub biała kiełbasa własnej produkcji.

Do wizyty w Browarze zachęca Barbara Pawliczuk, dyrektor marketingu i sprzedaży. - Będzie okazja porozmawiać o tajnikach sztuki piwowarskiej z naszymi piwowarami, a także skosztować dań przygotowanych przez naszego Szefa Kuchni Arkadiusza Wejera.

Radosław Fischbach, kierownik gastronomii Hotelu Bristol zapewnia, że ceny dużego piwa będą się zaczynały od 7 złotych, a dla niezdecydowanych za 16 złotych będzie można zamówić „deskę konesera” czyli cztery rodzaje piwa do degustacji po 0,2 l z każdego rodzaju.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION