Aktualności

Miasto promuje się kulinarna tradycją

  • 02-09-2013
Jasło przystąpiło do realizacji projektu „Promocja lokalnych produktów miasta Jasła”, którego głównym celem jest promocja regionu poprzez lokalne produkty lokalne, z którymi utożsamiają się mieszkańcy.

Wśród nadesłanych zgłoszeń wyłoniono kilkanaście najbardziej charakterystycznych produktów. W kategorii „Produkt żywnościowy” znalazły się: jasielskie wino, nalewka wiśniowa, orzechówka jasielska, bułka zwykła „wodna”, kiełbasa dębowiecka. W kategorii „Potrawy”: zaciórka z banią (dynia), pierogi z kaszą gryczaną, pierogi pszenno-razowe z kapustą, placek z jabłkami, placki kapuściane „Szandorki” oraz żur lisowski. Kategoria „Rękodzieło i rzemiosło” to ceramiczna pamiątka z Beskidu Niskiego, haft krzyżykowy stosowany do zdobienia strojów ludowych, obrusów i makatek oraz koronka klockowa. W kategorii „Inne usługi” najbardziej charakterystycznym produktem została uznana enoturystyka czyli zwiedzanie winnic Podkarpacia. Kategoria „Produkty niematerialne, artystyczne” zgłoszono Okółkę jasielską czyli tradycyjny obrzęd ludowych przyśpiewek z terenu powiatu jasielskiego i tańca oraz utwory poetyckie lokalnych twórców ludowych.

Wystawa tych produktów odbyła się w dniach 31 sierpnia-1 września br. w Aptece Łukasiewicza, na jasielskim Rynku.

Umowę o dofinansowanie projektu Urząd Miasta podpisał z grantodawcą - Stowarzyszeniem „Pro Carpathia” - w listopadzie 2012 r., a sam projekt współfinansowany jest ze środków Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego - NGO, JST.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION