Aktualności

W kolbuszowskim skansenie aktywnie

  • 07-08-2013
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tradycyjne potrawy można skosztować podczas większości pokazów plenerowych. W karczmie z Hadli Kańczuckich i zagrodzie z Huty Przedborskiej gospodynie z okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują lokalne przysmaki. Serwują m.in. kapustę ziemniaczaną, pierogi, kapustę z grochem, żur z jajkiem i swojską kiełbasą, chleb ze smalcem lub kiszonym ogórkiem, proziaki, a także wypieki oraz kompoty. Te i inne frykasy posmakujecie m.in. w każdą niedzielę sierpnia w ramach cyklu „Co niedzielę w zagrodzie” oraz podczas Prezentacji Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków.

11 sierpnia br.: rzeźba w drewnie – Andrzej Tarka z Jasła, potrawy regionalne – KGW z Huty Przedborskiej
18 sierpnia br.: pszczelarstwo – Edward Farnik z Bobrowej; szyszki weselne – Danuta Kołakowska z Chmielnika; potrawy regionalne – KGW ze Świerczowa
25 sierpnia br.: malarstwo – Zdzisław Pliszak z Rozbórza Okrągłego; potrawy regionalne – KGW z Kolbuszowej Górnej


Po zwiedzaniu warto zatrzymać się w usytuowanej tuż przy wejściu do skansenu – w zabytkowej chałupie - kawiarni „Prowincja”. W wyjątkowym otoczeniu smakować można wybornymi daniami domowej kuchni, a także pyszną kawą, herbatą i słodkim ciastem. Kawiarnia "Prowincja" jest otwarta w sezonie turystycznym do 15 października: poniedziałek-piątek: 9.00 – 17.00; sobota, niedziela i święta: 10.00 – 19.00.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION