KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 27 Listopada 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Aktualności

W kolbuszowskim skansenie aktywnie

  • 07-08-2013
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tradycyjne potrawy można skosztować podczas większości pokazów plenerowych. W karczmie z Hadli Kańczuckich i zagrodzie z Huty Przedborskiej gospodynie z okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują lokalne przysmaki. Serwują m.in. kapustę ziemniaczaną, pierogi, kapustę z grochem, żur z jajkiem i swojską kiełbasą, chleb ze smalcem lub kiszonym ogórkiem, proziaki, a także wypieki oraz kompoty. Te i inne frykasy posmakujecie m.in. w każdą niedzielę sierpnia w ramach cyklu „Co niedzielę w zagrodzie” oraz podczas Prezentacji Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków.

11 sierpnia br.: rzeźba w drewnie – Andrzej Tarka z Jasła, potrawy regionalne – KGW z Huty Przedborskiej
18 sierpnia br.: pszczelarstwo – Edward Farnik z Bobrowej; szyszki weselne – Danuta Kołakowska z Chmielnika; potrawy regionalne – KGW ze Świerczowa
25 sierpnia br.: malarstwo – Zdzisław Pliszak z Rozbórza Okrągłego; potrawy regionalne – KGW z Kolbuszowej Górnej


Po zwiedzaniu warto zatrzymać się w usytuowanej tuż przy wejściu do skansenu – w zabytkowej chałupie - kawiarni „Prowincja”. W wyjątkowym otoczeniu smakować można wybornymi daniami domowej kuchni, a także pyszną kawą, herbatą i słodkim ciastem. Kawiarnia "Prowincja" jest otwarta w sezonie turystycznym do 15 października: poniedziałek-piątek: 9.00 – 17.00; sobota, niedziela i święta: 10.00 – 19.00.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION