KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Podkarpacki Dzień Wędliniarza

  • 09-07-2013
Wyróżniony kabanos dukielski z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli, członka Klastra Podkarpackie Smaki
Wyróżniony kabanos dukielski z...
Impreza w Radomyślu Wielkim, która odbyła się po raz siódmy, już za nami. W jej trakcie zaprezentowały się stoiska 12 zakładów mięsnych z terenu Podkarpackiego. Podczas imprezy rozstrzygnięto dwa plebiscyty.

Pierwszy to konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”, w którym oceniano blisko 60 wyrobów wędliniarskich. Wyróżniono pięć z nich:
- za szynkę wędzoną Zakład Ubój i Przetwórstwo Mięsne MARTIKA Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego,
- za żeberka wędzone Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej,
- za Zestaw Biesiadny firmę Haliny Kozik z Podleszan,
- za łopatkę pieczoną Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- za boczek Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla Wielkiego.

Przyznano również dyplomy dla najlepszych produktów:
– za szynkę domową dla Masarni Zbigniewa Giży z Żarówki,
– za pasztet domowy pieczony dla Zakładu Masarskiego Niem-Pol Niemczak z Markowej,
– za kabanos dukielski dla Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli,
– za potrawę „Złota kaczka” dla Przetwórstwo Mięsno Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,
– za szynkę tradycyjna udziec firmowy bez kości dla Ubój i Przetwórstwo Mięsna Władysław Giża z Radomyśla,
– za zrazową z wędzarni stryjka dla Zakładu Mięsnego Dobrowolscy z Wadowic Górnych,
– za szynkę wędzoną dla Ubój i Przetwórstwo Mięsa Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego,
– za żeberka wędzone dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa,
– za zestaw biesiadny Kozików dla Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan,
– za łopatkę pieczoną dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
– za boczek pieczony dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla,
– za galaretkę dla Firmy Produkcyjno-Handlowej Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION