Podkarpacki Dzień Wędliniarza
Wyróżniony kabanos dukielski z...
Impreza w Radomyślu Wielkim, która odbyła się po raz siódmy, już za nami. W jej trakcie zaprezentowały się stoiska 12 zakładów mięsnych z terenu Podkarpackiego. Podczas imprezy rozstrzygnięto dwa plebiscyty.
Pierwszy to konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”, w którym oceniano blisko 60 wyrobów wędliniarskich. Wyróżniono pięć z nich:
- za szynkę wędzoną Zakład Ubój i Przetwórstwo Mięsne MARTIKA Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego,
- za żeberka wędzone Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej,
- za Zestaw Biesiadny firmę Haliny Kozik z Podleszan,
- za łopatkę pieczoną Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- za boczek Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla Wielkiego.
Przyznano również dyplomy dla najlepszych produktów:
– za szynkę domową dla Masarni Zbigniewa Giży z Żarówki,
– za pasztet domowy pieczony dla Zakładu Masarskiego Niem-Pol Niemczak z Markowej,
– za kabanos dukielski dla Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli,
– za potrawę „Złota kaczka” dla Przetwórstwo Mięsno Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,
– za szynkę tradycyjna udziec firmowy bez kości dla Ubój i Przetwórstwo Mięsna Władysław Giża z Radomyśla,
– za zrazową z wędzarni stryjka dla Zakładu Mięsnego Dobrowolscy z Wadowic Górnych,
– za szynkę wędzoną dla Ubój i Przetwórstwo Mięsa Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego,
– za żeberka wędzone dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa,
– za zestaw biesiadny Kozików dla Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan,
– za łopatkę pieczoną dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
– za boczek pieczony dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla,
– za galaretkę dla Firmy Produkcyjno-Handlowej Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej.