Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie
W niedzielę 16 czerwca br. w Górnie odbyły się VII Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. W sumie zaprezentowało się 105 producentów żywności tradycyjnej i 135 produktów. Komisja konkursowa nagrodziła szereg produktów.
W kategorii ,,Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych”
1 miejsce Smalisz Stanisław z Pysznicy za ,,Kiełbasę pieczoną świąteczną po pysznicku”
2 miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Glinki Zaborowski za Pamułę glinicką
3 miejsce Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec za Pierogi z soczewicą
W kategorii ,,Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego laureatami zostali:
W kategorii „Najsmaczniejsze sery i inne produkty mleczne”
Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Zabratówka za ,,Ser kozi z Pułanka’’
W kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne”
Emilia Ciura z Chmielnika. za „Kiełbasianke z weka”
W kategorii „produkty rybołówstwa”
Stowarzyszenie Kobiet Słomiannej za ,,Karp faszerowany’’
W kategorii „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach za „Marmoladę dereniowo-jabłkową”
W kategorii „Wyroby piekarnicze”
Podkarpackie Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego Ekogal za „Ciastka z różą ucieraną”
W kategorii „Oleje i tłuszcze”
Krystyna Ochał Zagorzyce Górne za „Masło z kurdoniem”
W kategorii „Miody”
Jan Sebzda za „Miód nawłociowy”
W kategorii „Gotowe dania i potrawy”
Koło Gospodyń Wiejskich Horyniec Zdrój za ,,Chwaściewki lebidowe”
W kategorii „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Nockowa za ,,Krwawy dzban”
W kategorii „Inne produkty”
Krystyna Sieńko z Ulanicy za ,,Farsz z ziemniakami i bobem’’