Beskidu Dukielskiego specjały
Publikacja ta, wydana przez Urząd Miasta w Dukli, nie tylko prezentuje producentów i wytwórców specjałów z tego obszaru - m.in. tradycyjnych wędlin, serów kozich, czy miodów - ale zawiera ponad 60 przepisów na tradycyjne dania i potrawy. Jest zarazem przewodnikiem po ciekawych smakach pogranicza polsko-słowackiego, podpowiadającym gdzie podczas naszych podróży i wypraw turystycznych po skraju Beskidów i Bieszczadów warto się zatrzymać na... smaki. Dla gotujących szczególnie ciekawa będzie część folderu zawierającą przepisy: oryginalne, zaskakujące prostotą i nietuzinkowymi smakami.
23 czerwca br. na dukielskim Rynku od godz. 10.—do wieczora odbędzie się Kiermasz Podkarpackiej Tradycyjnej Sztuki Kulinarnej połączony z okazem przygotowywania tradycyjnych potraw wraz z targami rzemiosła i rękodzieła artystycznego.
Realizacja tego projektu była możliwa dzięki grantowi finansowemu uzyskanemu od Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, w ramach projektu „Alpejsko Karpacki Most Współpracy”, współfinansowanemu przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.