Była to już XIV edycja tego wydarzenia, które jest podkarpackim świętem żywności wysokiej jakości. Podczas festiwalu miał miejsce konkurs dotyczący produktów tradycyjnych w dwóch kategoriach:
1. Kategoria I - „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą (produkt dopuszczony do obrotu).
2. Kategoria II – „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” - dla producentów indywidualnych (osoba fizyczna, KGW, stowarzyszenie, gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo ekologiczne, inne)
Podczas całego dnia miały miejsce występy zespołów folklorystycznych oraz dziecięcych grup tanecznych i śpiewaczych. Ponadto w wydarzeniu udział wzięło wielu wystawców producentów i przetwórców żywności wysokiej jakości, winiarze, rękodzielnicy, itp.
Dużą atrakcja była promocja mięsa wieprzowego i degustacje różnych jego odmian.
Klaster Podkarpacki Smaki reprezentowali:
- Orzech Przetwory Owocowo-warzywne
- Podkarpackie Skarby SMAK - GÓRNO
- Oleje Sanockie - Centrala Nasienna Sanok
- Stowarzyszenie Polska Ekologia