Aktualności

Chleb Domowy

  • 02-03-2022
Zanim przystąpimy do pieczenia chleba, przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z mąką. Czekamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby i kminek i długo (ok. pół godziny) wyrabiamy.
Zamiast przygotowywać zaczyn można użyć zakwasu, który należy rozpuścić w wodzie lub serwatce przed dodaniem mąki. 
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Blaszkę smarujemy smalcem, przekładamy ciasto, posypujemy makiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne pół godziny. Wyrośnięty chleb pieczemy w dobrze nagrzanym piecu chlebowym lub piekarniku (ok. 200°C) przez godzinę lub półtorej.
Przepis: Stanisłwa Sobiecka z Ustrzyk Dolnych
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION