Chrust inaczej faworki, to idealna alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek.
Wykonanie:
Należy przesiać mąkę, dodać śmietanę, cukier, jajka, żółtka, spirytus i zarobić ciasto o gęstości ciasta pierogowego.
Ciasto wyrabiać długo, aż powstaną pęcherzyki. Wałkować bardzo cienko, bez używania mąki do podsypywania.
Radełkiem lub ostrym nożem kroić paski szerokie na około 3 cm i długie na 15 cm, nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec. Smażyć, odwracając złote faworki dwoma widelcami. Osączać, posypywać cukrem pudrem.
Chrust był tradycyjnie smażony w tłusty czwartek. Z tego ciasta wykrawano także trzy krążki o różnej średnicy, nacinano je promieniście w kilku miejscach i w środku sklejano białkiem. Smażono róże, w środku których umieszczano konfiturę z róży jadalnej.