Aktualności

Chrust, faworki

  • 01-03-2022
Chrust inaczej faworki, to idealna alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek. 

Wykonanie: 
Należy przesiać mąkę, dodać śmietanę, cukier, jajka, żółtka, spirytus i zarobić ciasto o gęstości ciasta pierogowego. 
Ciasto wyrabiać długo, aż powstaną pęcherzyki. Wałkować bardzo cienko, bez używania mąki do podsypywania. 
Radełkiem lub ostrym nożem kroić paski szerokie na około 3 cm i długie na 15 cm, nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec. Smażyć, odwracając złote faworki dwoma widelcami. Osączać, posypywać cukrem pudrem. 
Chrust był tradycyjnie smażony w tłusty czwartek. Z tego ciasta wykrawano także trzy krążki o różnej średnicy, nacinano je promieniście w kilku miejscach i w środku sklejano białkiem. Smażono róże, w środku których umieszczano konfiturę z róży jadalnej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION