Aktualności

Powidła śliwkowe

  • 16-07-2020

Niebawem wyrób ten zostanie wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Klimat Kotliny Sandomierskiej należy do najcieplejszych w Polsce i sprzyja uprawom sadowniczym. 

Szczególne sławne są śliwki węgierki, z których od wieków wyrabia się wyśmienite powidła. 

Ich zbiór następuje po pierwszych wrześniowych przymrozkach, więcej jest wówczas cukru w owocach i są one słodsze.

Jednym z najstarszych znanych sposobów utrwalania i konserwacji owoców, było rozgotowywanie. 

Wysmażone powidło musi być gęste, lśniące i pachnące lekko dymem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION