Aktualności

Proziaki

  • 12-11-2020

Proziaki, inaczej placki na sodzie, to produkt tradycyjny. Pieczywo znane jest w całym regionie już od ponad 150 lat!

 

Dlaczego akurat Proziaki?

Jak można dowiedzieć się z tradycyjnego przepisu, przekazywanego ustnie z pokolenia na pokolenie, sporządzano je 

z mąki pszennej (najlepiej razowej),

- jajek,

- kwaśnego mleka

- niewielkiej ilości sody,

- soli i cukru.

Nazwa przysmaku wywodzi się od „prozy”, czyli sody dodawanej do ciasta, aby urosło. Najlepiej smakują, gdy podawane są na ciepło z odrobiną masła, twarogu lub powidłami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION