Chleb Żytni na Zakwasie z Ziemi Mieleckiej - P.H.U. "G.W. Kłaczyńscy"
Jest to produkt regionalny, którego historia sięga okresu międzywojennego. Jego wyrób rozpoczynało się w porze obiadowej, gdy temperatura w kuchni była wysoka, co ułatwiało fermentację żuru i zakwasu żytniego.
Po 12 godzinach zakwas był gotowy i zaczynano wyrabiać ciasto. Stawiało się je na piecu na około 2-3 h, aby urosło. Porcje ciasta wkładano do koszyków ze słomy lub z korzenia, w których formowano bochenki chleba.
W celu podkreślenia aromatu dodano do ciasta odrobinę kopru lub kminku, a aby urozmaicić jego wygląd, ciasto nacinano nożem w ukośną kratkę. Wypiekany był przez około 2 godziny w piecu opalanym drzewem liściastym.
Po więcej informacji zapraszamy na
www.chlebzpieca.net