Aktualności

Chleb Żytni na Zakwasie z Ziemi Mieleckiej

  • 04-01-2021

Chleb Żytni na Zakwasie z Ziemi Mieleckiej - P.H.U. "G.W. Kłaczyńscy"

Jest to produkt regionalny, którego historia sięga okresu międzywojennego. Jego wyrób rozpoczynało się w porze obiadowej, gdy temperatura w kuchni była wysoka, co ułatwiało fermentację żuru i zakwasu żytniego.

Po 12 godzinach zakwas był gotowy i zaczynano wyrabiać ciasto. Stawiało się je na piecu na około 2-3 h, aby urosło. Porcje ciasta wkładano do koszyków ze słomy lub z korzenia, w których formowano bochenki chleba.

W celu podkreślenia aromatu dodano do ciasta odrobinę kopru lub kminku, a aby urozmaicić jego wygląd, ciasto nacinano nożem w ukośną kratkę. Wypiekany był przez około 2 godziny w piecu opalanym drzewem liściastym.

Po więcej informacji zapraszamy na

www.chlebzpieca.net

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION