Aktualności

Mamy nowy - zatwierdzony - Rekord Polski

  • 01-06-2020

Muzeum Lizaka w Jaśle cyklicznie i corocznie - 1 czerwca br. - zaprasza na bicie Rekordu Polski w tworzeniu lizaka giganta. W tym roku, aby ustanowić rekord, słodki przysmak musiał ważyć przynajmniej 100 kg. Wierzyliśmy, że organizatorzy pokażą na co na prawdę ich stać i przygotują prawdziwego lizaka-olbrzyma. Słowo stało się ciałem – tegoroczny lizak ważył… 101.6 kg!


Katarzyna i Grzegorz Schabińscy są współwłaścicielami zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, który od 1955 r. (65 lat nieprzerwanie!) produkuje lizaki i cukierki. Pomysł stworzenia Muzeum Lizaka w Jaśle pojawił się kilka lat temu w głowie Katarzyny, pasjonatki cukiernictwa, z wykształcenia magistra technologii żywności. Pomysł, którego głównym celem była chęć zachowania dla przyszłych pokoleń historii produkcji lizaków.


Muzeum Lizaka dokładnie od trzech lat zaprasza na pokazy ręcznego wytwarzania lizaków i cukierków, podczas których można obejrzeć od początku do końca, jak one powstają. Oprócz tego można poszerzyć wiedzę na temat rodzajów cukrów, aromatów, barwników, opisu historycznego dostępności słodyczy.


Ale najważniejszym elementem obchodów tegorocznego Dnia Dziecka w Muzeum Lizaka było bicie Rekordu Polski w zrobieniu największego lizaka. Rekordowe wydarzenie trwało kilka godzin, w procesie tworzenia lizaka brało udział pięcioosobowy team pod komendą cukiernika Katarzyny Schabińskiej. Cel został osiągnięty.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION