Aktualności

Czeka nas lizkowe szaleństwo

  • 30-05-2020

Muzeum Lizaka w Jaśle już jutro, w poniedziałek 1 czerwca br., zaprasza na bicie Rekordu Polski. Każdy obecny będzie mógł na żywo zobaczyć jak powstaje gigantyczny lizak. Żeby ustanowić rekord, słodki przysmak musi ważyć przynajmniej 100 kg. Wierzymy jednak, że organizatorzy pokażą na co na prawdę ich stać i przygotują prawdziwego lizaka-olbrzyma!

Katarzyna i Grzegorz Schabińscy są współwłaścicielami zakładu Gran-Pik Liwocz przy ulicy Polnej, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaka i cukierków. Pomysł stworzenia Muzeum Lizaka w Jaśle pojawił się w głowie Katarzyny, pasjonatki cukiernictwa, z wykształcenia magistra technologii żywności. Pomysł, którego głównym celem była chęć zachowania dla przyszłych pokoleń historii przemysłowej produkcji lizaków, a jednocześnie umożliwienia zainteresowanym obejrzenia tego procesu z bliska.

Muzeum Lizaka zaprasza na pokazy ręcznego wytwarzania lizaków i cukierków, podczas których można obejrzeć od początku do końca, jak one powstają. Oprócz tego można poszerzyć wiedzę na temat rodzajów cukrów, aromatów, barwników, opisu historycznego dostępności słodyczy. Ale najważniejszym elementem obchodów Dnia Dziecka w Muzeum Lizaka będzie bicie Rekord Polski na zrobienie największego lizaka. Rekordowe wydarzenie rozpocznie się o godz. 10.00, przy ul. Floriańskiej 42 w Jaśle.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION