Aktualności

„Klawisze” czyli ciasteczka domowe z Baszpolu

  • 01-06-2020
Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.

Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne.

Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane i ciastka orkiszowe kruche, tzw. „klawisze”. Te ostatnie wytwarzane są z mąki pszennej i przekładane powidłami ze śliwek węgierek. Biją rekordy popularności w naszym e-sklepie Podkarpackie Smaki. Półkilogramowe opakowanie za jedyne 17,50 zł.


https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-regionalne-i-tradycyjne/ciasteczka-domowe-klawisze-500g

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION