Aktualności

Dobra receptura, z dawnych czasów

  • 20-05-2020

W czasach trudnych chętnie sięgamy po dobre, sprawdzone metody działania. Jednym z nich jest kupowanie sprawdzonych i – zawsze – wybornych produktów, które nakarmią, dużo nie kosztują, a przede wszystkim… poprawią nastrój. Mowa o kiełbasiance z Górna, która w e-sklepie Podkarpackie Smaki sprzedaje się wyjątkowo. Zakład Mięsny Smak-Górno wytwarza także wersję ekologiczną tego wyrobu pod nazwą… kiełbasówka.

 

Warto sięgnąć po przetwory bez chemii, tradycyjne i typowe dla regionu podkarpackiego – czyli po kiełbasiankę. Zwyczaj robienia kiełbasy w słoiku sięga czasów, gdy lodówka była na wsi prawie nieznana. Kiełbasianka z Górna sporządzana jest zawsze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, rozdrobnionego - jak do wyrobu kiełbas – i wzbogaconego dodatkiem tłuszczu, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Gotową porcją starannie wypełnia się słoiki, szczelnie je zamyka oraz pasteryzuje co znacznie wydłuża możliwość ich bezpiecznego przechowania. W słoiku znajdziemy przysmak o zapachu wiejskiej kiełbasy, zwięzły, dający się łatwo kroić nożem, z niewielką ilością smakowitej galaretki i warstwą tłuszczu na powierzchni.

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-regionalne-i-tradycyjne/kielbasianka-z-gorna-250-g

 

Z kolei kiełbasówka eko - wyrób ekologiczny – to konserwa wieprzowa której składniki to mięso wieprzowe eko 87%, woda, żelatyna wieprzowa eko, sól warzona, przyprawy eko (pieprz, czosnek), i cukier trzcinowy eko. Jak smakuje? To zupełnie inny smak niż klasyczne tego typu produkty. Spróbujcie, tę nowość można kupić w naszym e-sklepie Podkarpackie Smaki:

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/service/search?category=&phrase=kie%C5%82bas%C3%B3wka
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION