KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 25 Maja 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Od 17 lat karmią nas przy torze

  • 17-05-2020

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu k. Dynowa od 17 lat - na rozstaju dróg prowadzących na Rzeszów, Przemyśl i Sanok - karmi zgłodniałych podróżnych. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa. I cóż się dziwić ostatecznie stoi rzut beretem od przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.

Drewniane belki ścian (pochodzące z rozbiórki starych, wiejskich chałup) zdobią więc stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na kulinarną przerwę w podróży.

 

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki dynowskie z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflankę czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami), a w sezonie również z owocami np. truskawkami czy jagodami.

Legendarna stała się serwowana tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą. Niezwykle popularne są przygotowywane na miejscu dania z grilla: ryby (sandacz i pstrąg), kaszanka, karkówka, schab, czy kiełbasa. Niekiedy można tu także skosztować szabasowego czulentu, tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej.

Karczma znana jest z wręcz „emocjonalnego” przywiązania do jakości składników: właściciele uprawiają 3 hektary pola ziemniaków, bo kupne „nie trzymały” jakości, a pani Irena Kopecka wręcz z detektywistyczną pasją szukała producenta wybornej kapusty kiszonej. W efekcie na talerzu dostajemy dania swojskie, a unikalne w smaku. Od 2013 r. karczma nieustannie znajduje się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, a przez lata polecał ją także „Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION