W e-sklepie Podkarpackie Smaki! 7,50 zł za kg.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem zwyczajnym, od wieków służył ludziom jako pokarm. Pochodzi z Ameryki Północnej, uprawiali go Indianie jeszcze w czasach prekolumbijskich. W Polsce jest uprawiany od 1730 r.
Topinambur to roślina, która znów zdobywa uznanie wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia i wartościową dietą. Część jadalną rośliny stanowi jego bulwa, która zawiera dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy, w tym żelazo, potas, wapń, selen. Ma wyjątkowe właściwości: można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. A dzięki obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodki, orzechowy smak, przypominający karczochy i orzechy brazylijskie. Bulwy na surowo doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający, lekko słodkawy dodatek do sałatek i twarożków. Po ugotowaniu albo upieczeniu mogą z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Można gotować je w łupinkach, które późnej z łatwością się zdejmuje. Można je również serwować marynowane, kiszone oraz zapiekane z serem cheddar. We Włoszech i Francji bulwy używa się do przygotowywania zup, delikatnych frytek i chipsów i innych dań, często bardzo prostych i smacznych. Takich właśnie jak na zdjęciach, które zrobiliśmy sami testując możliwości topinamburu w naszej kuchni.
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-ekologiczne/topinambur%20eko%20-1-kg
Producent: Gospodarstwo Rolne Marcin Kut, Kożuchów
Produkt ekologiczny: nr certyfikatu PL-EKO-01-013211