Przygoda Mariusza Ciaka z masarstwem zaczęła się blisko 30 lat temu, ale profesjonalną masarnię we wsi Nowy Kamień uruchomił dopiero 4 i pół roku temu.
Przepisy na produkcję wędlin, na sposób ich wędzenia mają już wiele lat, znaczna ich część pochodzi od jego dziadka mieszkającego we wsi Mazury koło Sokołowa Małopolskiego. Tak jak w starych recepturach, oprócz mięsa do produkcji wykorzystują tylko trzy przyprawy: sól, pieprz i czosnek. A samo mięso sprowadzane jest od zaufanego gospodarza z Lubelszczyzny. Wędliny wędzone są wyłącznie dymem z odpowiednio wysuszonego drewna olszyny i czereśni.
Wprawdzie filarem jego jest kiełbasa swojska z Kamienia, ale uznanie znajdują inne wyroby. Szczególnie wart polecenia jest „smaczek wiejski” – zapiekany w słoiku farsz kiełbasiany – będący idealną kompozycją smaku, która zachwyci nie jednego konesera naturalnych wyrobów. To umiejętne połączenie mięsa, tłuszczu i naturalnych przypraw (sól, pieprz, czosnek) zamknięte w słoiku. Godne polecenia.
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-regionalne-i-tradycyjne/smaczek-wiejski