KALENDARZ IMPREZ

, 25 Października 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Piekarnia Nawłoka - tropem dobrego chleba

  • 11-04-2020
Rodzinna piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie ze względu na Święta Wielkanocne zmieniła godzin otwarcia sklepu firmowego przy ul. Reformacka 5.

W sklepie firmowym - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów - zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Ciekawostką są bułeczki pieczone z czterech mąk: pszennej, owsianej, orkiszowej i jaglanej! 

Nowością natomiast jest chlebek z mąki orkiszowej i mąki graham plus ziarno orkiszu, a także  dwa chlebki, które pieczone są wyłącznie z mąki żytniej. Oczywiście na bazie własnego naturalnego zakwasu. Jeden jest z dodatkiem kapusty kiszonej i cebulki, a drugi bez żadnych dodatków.

Klienci chętnie sięgają po chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION