Aktualności

Piekarnia Nawłoka - tropem dobrego chleba

  • 11-04-2020
Rodzinna piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie ze względu na Święta Wielkanocne zmieniła godzin otwarcia sklepu firmowego przy ul. Reformacka 5.

W sklepie firmowym - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów - zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Ciekawostką są bułeczki pieczone z czterech mąk: pszennej, owsianej, orkiszowej i jaglanej! 

Nowością natomiast jest chlebek z mąki orkiszowej i mąki graham plus ziarno orkiszu, a także  dwa chlebki, które pieczone są wyłącznie z mąki żytniej. Oczywiście na bazie własnego naturalnego zakwasu. Jeden jest z dodatkiem kapusty kiszonej i cebulki, a drugi bez żadnych dodatków.

Klienci chętnie sięgają po chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION