Aktualności

Prawdziwy chleb od Kiełtyków

  • 10-04-2020

Śp. Józef Kiełtyka otworzył piekarnię w Łężanach k. Krosna w 1993 r., aby na krośnieński rynek dostarczać tradycyjne pieczywo. Pierwszy piec chlebowy, tradycyjny z szamotki, zbudował z wujem Henrykiem, z zawodu zdunem. Wypiekali chleb wiejski, pszenno-żytni na żytnim kwasie, bez żadnych dodatków, wytwarzany długą, dwufazową metodą. Dokładnie w taki sposób, jak Pan Józef zapamiętał z rodzinnych stron, spod Jasła. Oprócz wiejskiego chleba, wypiekał bułki, rogale, drożdżówki. Mimo istnienia w krośnie szeregu piekarni, brakowało właśnie takich produktów.

Kilkanaście temu ojciec z synem Markiem zauważyli wyraźne zmiany na rynku pieczywa. Pokazało się wiele „mieszanek” typów i gatunków chleba o różnych nazwach i kształtach. Na początku i oni byli zwolennikami nowoczesności, ostatecznie jednak zostali przy swojej idei i specjalności.

W 2012 r. podjęli decyzję o „wejściu” w temat ekologicznych wypieków i już rok później  mieli pierwsze ekologiczne certyfikaty na część swoich wyrobów. Starają się łączyć tradycję z oryginalnymi pomysłami opartymi o wysoką jakość. W ich ofercie znajdziemy m.in. chleb ziarnistą bombę bez mąki czy chleb z amarantusem, chleb czysto żytni, na zakwasie - bez drożdży, ale także serie ekologicznych ciasteczek tradycyjnych. EKO Piekarnia Kiełtyka w Łężanach koło Krosna jest jedną z trzech piekarni ekologicznych na terenie województwa podkarpackiego i jedną z nielicznych, bo zaledwie kilkunastu w Polsce. Od samego początku przedsiębiorstwo ma charakter rodzinny. Najpierw było prowadzone przez małżeństwo Grażynę i Józefa Kiełtyków, a obecnie prowadzi ją ich syn, Marek z żoną Agnieszką. Traktują swoją pracę jako rzemiosło - Marek Kiełtyka ma dyplom mistrzowski zarówno w zawodzie piekarza i cukiernika. Od 2017 r. pełni funkcję Starszego Cechu w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.

Piekarnia z Łężan wraca do dawnych rodzajów pieczywa, chcąc tym wyróżniać się wśród innych piekarń, które – jak niektórzy producenci artykułów spożywczych –„swojskimi” nazwami chcą ukryć „przemysłowość” wyrobu. Ich dewizą jest - najwyższej jakości surowce w połączeniu z nowymi technologiami + odrobina serca piekarza to najlepsza receptura na pyszny wypiek. Trzecie pokolenie piekarzy Kiełtyków już rośnie – zobaczymy czy i oni pokochają zapach ziarna, mąki i pieczywa…

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION