W niedzielę,13 października br. w Siedlisko Janczar dokonano ważnego wyboru. 4-osobowa komisja jurorska uznała za najlepszą szarlotkę przygotowaną przez Monikę Marut, która tym samym została Podkarpackim Mistrzem Szarlotki 2019.
Do Konkursu na Najsmaczniejszą Szarlotkę zgłoszono 25 ciast, które oceniali: Małgorzata Rauch, Podkarpacki Kurator Oświaty; Krzysztof Zieliński, współtwórca i animator działającego od 2013 r. Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, jednego z największych tego typu przedsięwzięć w Polsce oraz Marcin Purgacz, przewodniczący jury, Ambasador Marki Podkarpackie Smaki.
Zwycięskie ciasto pod nazwą „Szarlotka Psiarzy Galicji” przygotowała Monika Marut z Rzeszowa, która tym samym została Podkarpackim Mistrzem Szarlotki 2019. Drugie miejsce zajęła „Szarlotka Pychotka” autorstwa Iwony Puc z Nosówki, a trzecie „Szarlotka Nieoczywista” Marcina Pakli z Pstrągowej. Jury wyróżniło także „Szarlotkę Szarpaną” – dzieło KGW Brzyzna Ropczyce, „Szarlotkę Teściowej” Anny Jaworek oraz „Szarlotkę Praktykanta” upieczona przez uczniów z Zespołu Szkół w Czudcu.
Imprezę odwiedziło blisko tysiąc uczestników. Wykorzystali oni piękną pogodę do zwiedzania Siedliska Janczar oraz korzystania z licznych atrakcji przygotowanych przez organizatorów wydarzenia: oprowadzanie na koniu, spotkanie z alpakami, warsztaty: „Spotkanie z motylami”, „Recyklingowe jabłuszko”, „Zrób to sam – ozdabianie tkanin metodą stemplowania”. Degustacje przygotowane przez wystawców wypieków z jabłek sprawiły, iż tegoroczną imprezę odwiedziła rekordowa liczba gości. Przyczyniły się do tego również różnorodne stoiska oferujące: biżuterię, wyroby pszczelarskie, lalki, ceramikę, naturalne kosmetyki, produkty spożywcze, wyroby z wełny alpak, zabawki, wyroby z naturalnych surowców: drewna, skóry, lnu oraz wiele innych.
Swoimi występami imprezę uświetniły: Zespół Pieśni i Tańca „Zaborowiacy”, Kapela Ludowa z Czudca oraz Zespół „Gogołowianie”.