Aktualności

Na jesienną nutę

  • 12-10-2019

Gospoda Pod Białą Górą w Sanoku działa w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który postawiono tuż przy wejściu do Muzeum Budownictwa Ludowego. Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami.

 

To miejsce zaskakujących pomysłów kulinarnych. Szczególnie warto zajrzeć tu jesienią, spróbować dań związanych z tą porą roku: gorących, sycących, i jak wszystko tu – bardzo smacznych.

Ilość dań tradycyjnych kuchni regionalnej mile zaskakuje. Co ważne, powstają one z lokalnych surowców i są na miejscu wykonywane. Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, szczególnie polecaną kwaśnicę z zioberkiem (mocno kwaśna), swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami oraz klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą. Jesienią można zamówić zupę krem z dyni z nutą imbirową (talerz 9.99 zł), albo jesienny, mocno rozgrzewający gulasz z chlebem na zakwasie czy przepyszne swą prostotą gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem. A na niedzielny obiad – klasycznie i tradycyjnie: rosół z makaronem i schabowy smażony na smalcu.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION