Aktualności

Powrót do smaków z dzieciństwa

  • 08-08-2019

Jedną z nowych potraw, która pojawiła się w Karczma u Garncarzy w Medyni Głogowskiej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, jest ser smażony z kminkiem.

Czy ktoś pamięta ten smak zgliwiałego sera, gotowanego z twarogu ze śmietaną lub mlekiem, z dodatkiem kminku lub świeżego kopru? Nasze mamy i babcie – nie tylko w Podkarpackiem - robiły smażony ser, żeby jak najdłużej zachować przydatność twarogu do spożycia. W Karczmie ser podawany jest z miodem, winogronami oraz orzechami.


Ser żółty smażony podkarpacki jako wyrób został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 4 maja 2007 r. Dawniej ser robiono głównie na większe uroczystości rodzinne np. wesela i był to produkt zarezerwowany dla ludzi bogatszych. Tradycja wyrobu tego produktu była przekazywana z pokolenia na pokolenie i jest kontynuowana do dzisiaj. Ser żółty podaje się do chleba lub jako zakąskę do piwa albo wina. Jest smaczny i pożywny. Dawniej robiono ser żółty, aby zabezpieczyć w ten sposób ser biały przed zepsuciem – był to sposób na przedłużenie jego trwałości. Podawano go w czasie żniw, ponieważ jest bardzo pożywny, charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i kalorycznymi.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION