KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 19 Sierpnia 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Powrót do smaków z dzieciństwa

  • 08-08-2019

Jedną z nowych potraw, która pojawiła się w Karczma u Garncarzy w Medyni Głogowskiej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, jest ser smażony z kminkiem.

Czy ktoś pamięta ten smak zgliwiałego sera, gotowanego z twarogu ze śmietaną lub mlekiem, z dodatkiem kminku lub świeżego kopru? Nasze mamy i babcie – nie tylko w Podkarpackiem - robiły smażony ser, żeby jak najdłużej zachować przydatność twarogu do spożycia. W Karczmie ser podawany jest z miodem, winogronami oraz orzechami.


Ser żółty smażony podkarpacki jako wyrób został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 4 maja 2007 r. Dawniej ser robiono głównie na większe uroczystości rodzinne np. wesela i był to produkt zarezerwowany dla ludzi bogatszych. Tradycja wyrobu tego produktu była przekazywana z pokolenia na pokolenie i jest kontynuowana do dzisiaj. Ser żółty podaje się do chleba lub jako zakąskę do piwa albo wina. Jest smaczny i pożywny. Dawniej robiono ser żółty, aby zabezpieczyć w ten sposób ser biały przed zepsuciem – był to sposób na przedłużenie jego trwałości. Podawano go w czasie żniw, ponieważ jest bardzo pożywny, charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i kalorycznymi.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION