Letnia odsłona Festiwalu Smaków w Cieszanowie to także olbrzymie przedsięwzięcie kulinarne, które odbędzie się w niedzielę, 14 lipca br., w Gorajcu. Tego dnia możecie zobaczyć warsztaty edukacyjno-kulinarne, „Ryneczek Produktów Tradycyjnych”, mistrzowskie pokazy kulinarne, a także konkurs pn. „Galicyjska Miska” skierowany do lokalnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich.
Wartością dodaną w ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie będzie prestiżowy konkurs (jeden z dziesięciu w Polsce), w ramach Kulinarnego Pucharu Polski, pn. „Smaki Galicji”, przeznaczony dla reprezentacji najlepszych hoteli i restauracji w Polsce, zakwalifikowanych do konkursu. Całe przedsięwzięcie odbędzie się w sąsiedztwie „Folkowiska” w Gorajcu.
O najwyższe miejsce na podium i nominację do KPP 2019 będą walczyć:
- Adam Kowalski i Jarosław Komala z Kompleksu Gastronomiczno-Hotelarskiego „Górski”, Proszenie,
- Grzegorz Misina i Damian Rusek z Restauracji Pod Leliwą i Restauracji Polska w Krakowie,
- Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro z Restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie,
- Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z Restauracji Grodzka 12 w Lesznie,
- Natalia Zając i Dawid Bojda z Kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie,
- Grzegorz Żurawek i Marcin Maksymow z Las Woda Park Rekreacyjno-Biznesowy, Wilga.
Projekt pn. „Smaki Podkarpacia” dofinansowany z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.