W wakacyjny, słoneczny dzień w progach Muzeum Lizaka w Jaśle zagościła ekipa Telewizji Polskiej. Nagrała materiał o tym „słodkim muzeum”, który został wyemitowany w ramach weekendowego programu „TVP INFO w Twoim mieście”.
Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy (obydwoje na zdjęciu), współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaków i cukierków.
W pomieszczeniach stuletniego budynku starej kaflarni przy ulicy Floriańskiej 56 (sąsiadującego z istniejącym już hotelem i restauracją) znajdziecie wysłużone, ale nadal sprawne, urządzenia do produkcji lizaków z 50- i 60-letnim rodowodem, wykorzystywane do przeróbki karmelu czy do pakowania lizaków. Dzieci mogą je dotykać, otwierać, czy też – pod kontrolą przewodnika - wprawiać w ruch.
Na miejscu można także powąchać, dotknąć i posmakować różnego rodzaju cukrów, które są wykorzystywane do produkcji słodyczy. Główną atrakcją jest jednak możliwość zobaczenia z bliska całego procesu powstawania lizaka, a także bezpośredniego udziału w nim tworząc autorskiego lizaka według własnego pomysłu. Do dyspozycji mali mistrzowie-cukiernicy mają aromaty, barwniki, cukier i wszelkie inne dodatki. Na miejscu jest też instruktor, który pomoże skomponować właściwy wygląd i smak.
Jasielskie Muzeum Lizaka propagujące miejscowe tradycje cukiernicze jest jedyną tego typu placówką muzealną w kraju. Zwiedzanie całej ekspozycji trwa od 45 minut do 1,5 godziny. Ceny biletów wahają się od 5 do 10 zł.