W Restauracji Wino i Talerzyki w Krośnie znajdziecie ciekawy pomysł na dobre jedzenie. Dla świadomych smakoszy to lokal, w którym serwowane dania łączą ze sobą prostotę specjalnie wybranych składników z elegancją i bogactwem ostatecznego efektu na talerzu.
W Krośnie przy ul. Kazimierza Wielkiego 2 działa lokal, który mimo upływu czasu nadal jest wyróżniającym się konceptem gastronomicznym na kulinarnej mapie nie tylko tego miasta. Obiad czy kolacja przestają być tutaj zwykłym posiłkiem, jedzenie i serwowane do niego wino (zestawione przez sommeliera Daniela Aniołowskiego) łączą się w przemyślaną koncepcję idealnego - uzupełniającego się w całość - smaku:
1. W menu znajdziecie zamiast klasycznych dań – talerzyki z porcją dania/potrawy.
2. Talerzyki, estetycznie podane i z zaskakującym smakiem, w zależności od doboru składników, sprzedawane są w cenie 10; 15 i 20 zł.
3. Można komponować dowolne kombinacje kolacji degustacyjnych wybierając dowolną ilość talerzyków trzymając się jedynie ich kolejności w karcie.
4. To jest dynamiczne menu: talerzyki się zmieniają wraz ze zmianami, które podyktuje natura czyli sezonowe składniki.
5. Zawartość talerzyków w dużym stopniu oparta jest o lokalne produkty.
Co jeszcze trzeba o nich koniecznie wiedzieć:
- w bogatej karcie wszystkie wina dostępne na kieliszki,
- kieliszki w cenie od 8 zł wzwyż,
- kieliszki dobrane do aktualnie serwowanych talerzyków,
- jedyny lokal w regionie z aktywnym sommelierem na sali,
- wina są dostępne także w sprzedaży detalicznej,
- w karcie wśród win także pozycje z Podkarpackiego.
fot. 1 Talerzyk - domowe tagliatelle z burakiem, marchewką, szparagami, szpinakiem, rybą maślaną oraz tymiankiem.
fot. 2 Talerzyk - ricotta, nać selera, ciasteczka z kaszy jaglanej, kawior z pstrąga, olej szczypiorkowy i świeża dymka.
fot. 3 Talerzyk - podkarpackie sery zagrodowe na bazie mleka niepasteryzowanego od kozy oraz krowy z domowymi przetworami.