Program wydarzenia:
Piątek 21.06
od 14:00 - Akcje na Rynku - Dzień Partnerów
- połączone degustacje Partnerów dla szerokiej publiki: kawa i ser/konfitury i ser/przekąski wędliny
- zabawa dla dzieci i dorosłej publiczności
- poczęstunki: lody o smaku serów, cydrów, mufinki serowe, przekąski wędliniarskie
- Wielki Poczęstunek dla szerokiej publiczności daniem z makaronu z serowym sosem
- pokaz kulinarny „2 traktory i 4 kucharzy”,
- wielki show gotowania „Sery/ogień/dym/ 6 kucharzy i 3 prowadzących”
- pokazy pieczenia chlebów/robienia past serowych
- degustacje zamknięte
- animacje Teatru ulicznego.
Sobota 22.06
10:00 - otwarcie Festiwalu
10:00 - rozpoczęcie sprzedaży
11:00 - 18:00 - 4 do 5 degustacji zamkniętych - Ratusz/ sala na parterze
12:00 -14:00 - Konkurs „7 serów głównych”
12:00 - 18:00 - spotkania w Kawiarence Festiwalowej: autorzy książek/wystawcy
12:00 - 18:00 - plebiscyt publiczności na chleb, ser, najlepszego wystawcę...
12:00 - 18:00 - publiczne pokazy na placu Festiwalu: pieczenie pieczywa, robienie pierogów, wyrabianie sera, animacje Teatru ulicznego.
19:00 - zamknięcie stoisk festiwalowych / czynna Kawiarenka Festiwalowa
20:00 - 24:00 - uroczysta kolacja na Zamku (5 dań inspirowanych chlebem, winem i serem w wykonaniu kucharzy Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, którym szefować będzie Adam Chrząstowski)
20:00 - 24:00 - wieczór w Kawiarence Festiwalowej
Niedziela 23.06
10:00 - otwarcie stoisk
11:00 - 18:00 - degustacje zamknięte - Ratusz/ sala na parterze -
11:00 - 16:00 - publiczne pokazy na placu Festiwalu: pieczenie pieczywa, robienie pierogów, wyrabianie sera
11:00 - 16:00 - spotkania w Kawiarence Festiwalowej: autorzy książek/wystawcy
16:00 - 17:00 - ogłoszenie wyników konkursów i zakończenie Festiwalu