W Belwederze w Warszawie odbyła się w poniedziałek 10 sierpnia br. uroczystość Gali AgroLigi 2018, podczas której prezydent RP Andrzej Duda uhonorował najlepszych przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej i wyróżniających się rolników.
Podkarpacką reprezentację stanowiła m.in. Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip z Wierzawic k. Leżajska. Zakład prowadzony od 2012 r. przez Zygmunta Osip to klasyczna firma rodzinna, w której pracuje także jego żona, trzy córki i dwaj synowie oraz żona jednego z nich. Wytwarzane tu, typowo swojskie wyroby są elementem kontynuacji rodzinnej tradycji. Dzięki tym przepisom, opartych przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu, ich wędliny cechuje niepowtarzalny smak. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby. Zakład przerabia miesięcznie ok. 12 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Dystrybucja w dużym stopniu oparta jest o własny firmowy sklep oraz dwa sklepy mobilne, które często spotkać można na większych imprezach targowych w centralnej części województwa.