Aktualności

W Ustrzykach Dolnych triumfowały sery

  • 17-06-2019
Bożena Wisła z Bukowca
Bożena Wisła z Bukowca
Miłosz Dybowski ze Smolnika nad Sanem
Miłosz Dybowski ze Smolnika nad...

W niedzielę, 16 czerwca br., w Ustrzykach Dolnych w trakcie IV Festiwalu Produktów Lokalnych i Tradycyjnych odbył się także II Podkarpacki Festiwal Serów. W trakcie tego wydarzenia w zorganizowanym konkursie na „Najlepszy produkt serowarski 2019” wzięło udział ponad 50 producentów serów.

 

Laureatami konkursu w kategorii sery krowie zostali:

• Jacek Skórka z Ustrzyk Górnych za ser krowi Wurda,

• Leda Ser Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser biały w panierce z pieprzem,

• Justyna Serwońska z Nagórzan za ser podpuszczkowy z ziołami,

• Zbigniew Mazur z Łężan za ser podpuszczkowy PIAST,

• Bożena Wisła z Bukowca za plecionkę serową.

 

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:

• Małgorzata Łysyganicz z Polany za ser Polan z czosnkiem niedźwiedzim,

• Krzysztof Gardzielik z Manasterza za ser podpuszczkowy z ziołami,

• Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej za ser naturalny biały twaróg,

• Molendini sp. z o.o. z Sokołowa Małopolskiego za ser biały z olejem lnianym,

• Stowarzyszenie Kobiet Gosposiada z Jasienicy Rosielnej za ser krowi z dodatkami.

 

W kategorii sery owcze zwycięzcą został Marcin Misiura z miejscowości Średnie Wielkie za bieszczadzki ser biały oraz Władysław Misiura za bieszczadzki ser wędzony.

 

W kategorii sery kozie nagroda główna przypadła Miłoszowi Dybowskiemu ze Smolnika nad Sanem za ser kozi dojrzewający Chryszczaty, drugie miejsce w tej kategorii otrzymał Zbigniew Wantuła z Wisłoka Wielkiego za ser wędzony z Doliny Wisłoka, a wyróżnienie otrzymała Magdalena Strzęp z Dydni za ser kozi z ziołami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION