KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 25 Czerwca 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Aktualności

Jasiołka uhonorowana

  • 07-06-2019

Dwa wyroby spośród szeregu produktów wytwarzanych w Zakładzie Mięsnym „Jasiołka” w Dukli uzyskały wyróżnienie w konkursie organizowanym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Specjalnością powstałego w 1996 r. zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, m.in. kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice, szynki, balerony) oraz wyroby garmażeryjne (salceson bez żelatyny, kiszka pasztetowa, pasztet zapiekany, klops galicyjski). Wytwarzane są według starych, niekiedy 150-letnich receptur. Pradziadek Pawła Krajmasa, dyrektora i twórcy firmy, uczęszczał do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy we Lwowie. Zebrane wówczas przez niego przepisy wykorzystywane są obecnie w produkcji, dzięki czemu powstały wyśmienite kminkowe kabanosy, pozostający w pamięci golonkowy salceson czy aromatyczna podsuszana kiełbasa sucha dukielska. Przepisy pochodzą głównie z archiwum rodzinny Krajmasów, ale są i takie z dawnych dworów szlacheckich, okolicznych wiosek , a nawet z armii austro-węgierskiej.

Boczek z pieca oraz kiełbasa chłopa zostały uznane za produkty najwyższej jakości w 51. Konkursie Wędlin „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2019. Wyróżnienie nadawane jest wyrobom charakteryzującym się niebanalnym smakiem oraz wyglądem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION