W centrum konferencyjnym Hotel Wellness & Spa Nowy Dwór w Świlczy odbyło się Zwyczajne Zgromadzenie Członków Klastra Podkarpackie Smaki. Ten związek rodzinnych firm podkarpackich z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego liczy obecnie 67 podmiotów, producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej.
Klaster działa od stycznia 2013 r., a jego członkami są w przeważającej ilości mikro i małe firmy: cukiernie, piekarnie, masarnie, serowarnie, gospodarstwa rybackie, pasieki, winnice, młyny, producenci suszu, wyrobów garmażeryjnych oraz wyrobów z owoców i warzyw. Są także trzy firmy średnie, m.in. Smak Górno z Górna i Orzech z Kolbuszowej.
Do grona nowych członków Klastra przyjęto:
- Gospodarstwo Rolne Krzysztof Stanisławczyk, Winnica Widokowa w Korczynie,
- Piekarnia Radosna Twórczość z Boguchwały,
- Stara Wędzarnia Marcin Januszczak z Frysztaka,
- Cimesmak Legutko Artur z Brzeźnicy (producent żurku i barszczu),
- Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Nowego Kamienia,
- Wyrób Wędlin Bogusław Szymański z Nowego Sioła.
Stowarzyszenie Pro Carpathia, które zarządza klastrem prowadzi też e-sklep internetowy (www.sklep.podklarpackiesmaki.pl) , w którym oferuje 500 produktów wytwarzanych w Podkarpackiem. Można je także kupować w sklepie stacjonarnym (na II piętrze kamienicy Rynek 16). W różnych punktach (hotele, stacje benzynowe, sklepy) umieszczonych jest 25 półek „Podkarpackie Smaki”.