Historia rodu Bańkowskich związana z pszczelarstwem rozpoczyna się w… 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent. Sam Jerzy swoją pierwszą pasiekę – liczącą pięć uli - założył w wieku lat… 15. Dzisiaj Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski liczy ponad 150 rodzin pszczelich. W 2008 r. miody z jego pasieki wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tradycyjnych miody z Korzenicy: wielokwiatowy oraz nektarowo-spadziowy produkuje się tutaj z zachowaniem tradycyjnych receptur. Oprócz nich w powstają tu także miody ekologiczne, których jakość potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami. W dalszej kolejności są to miody kwiatowe, zawierające najwięcej enzymów wytwarzanych przez pszczoły w trakcie przetwarzania nektaru. Cenne miody nektarowo-spadziowe wyróżniające się niezwykłą kompozycja smaków. A także miód sekcyjny, czyli naturalny plaster miodu wycięty z ramki i zalany miodem w słoiku. Jak twierdzi Jerzy Bańkowski jego smak jest niepowtarzalny i niezapomniany.