Zespół Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) to idealne miejsce dla miłośników historii, tradycyjnego jadła i aktywnej turystyki w otoczeniu naturalnej przyrody. Właśnie prezentują nowe menu przygotowane przez szefa kuchni Andrzej Wegierak. Potrawy powstają na miejscu z produktów lokalnych i według regionalnych receptur.
Restauracja przygotowuje potrawy z lokalnych produktów, słynie z pieczonego i wędzonego mięsa. Szczególnym specjałem są pomidory marynowane w miodzie i occie. Z dań głównych polecić warto pieczoną w warzywach korzennych golonkę marynowaną wcześniej w miodzie, schab po lubaczowsku na młodej kapuście, pstrąga smażonego z pietruszką i cytryną, pierogi z gęsiną okraszone smażonymi borowikami na maśle. Koniecznie też „szwaby” – pyzy z farszem twarogowo-ziemniaczanym ze skwarkami.
Na deser warto zamówić sernik z bitą śmietaną i gałka lodów czy szarlotkę z papierówek. Kuchnia tworzy także własną linię wyrobów zamykanych w słoikach, można tu kupić również legendarne lubaczowskie miody.
Restauracja czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 12.00-18.00, a w niedzielę w godz. 12.00-20.00. Ze względu na urodzaj przyjęć w weekendy zaleca się rezerwację stolików - tel. +48 500 738 500.