Na Majówkę mamy debiut pierwszego cydru z Bieszczadów powstałego z kilkudziesięciu odmian i dzikich jabłek. Z powodu ograniczonej, a wręcz butikowej produkcji cydr jest dostępny wyłącznie w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior w Uhercach Mineralnych.
Do produkcji cydru wybrano całe jabłka – ze skórką i gniazdami nasiennymi. Dzięki temu mają mnóstwo cennych związków, między innymi polifenoli. W procesie produkcji wykorzystano wyłącznie sok świeżo wyciśnięty z jabłek oraz specjalny szczep drożdży piwowarskich. Efektem długiego leżakowania jest zdecydowana wytrawność, delikatne musowanie oraz wyjątkowy smak i aromat. Cydr jest niepasteryzowany, niefiltrowany, nieutrwalany i niedosładzany, lekko nasycony naturalnym CO2 pochodzącym z pracy drożdży, co stanowi dodatkowy walor.
Cydr „Zaczarowany Sad” będzie pasował do lekkich surówek, makaronów z kremowym sosem, risotta, łagodnego curry, placków ziemniaczanych, serów typu brie i camembert oraz kozich. Jest doskonały w połączeniu ze słodką szarlotką, naleśnikami lub goframi z owocami i bitą śmietaną.
Zawartość alkoholu 4,4% obj. butelki 500 ml.