Aktualności

Przyjdźcie, bo będzie się działo!

  • 24-04-2019
Dziczyzna po staropolsku
Dziczyzna po staropolsku

W sobotę, 27 kwietnia br., na rzeszowskim Rynku w godz. 9.00-18.00 będziemy mogli zobaczyć wydarzenie jakiego w stolicy regionu jeszcze nie było. V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie to święto najlepszego smaku i polskich tradycji kulinarnych.


Janusz Pyra, szef kuchni Restauracji Folk​ w Hotelu Bristol Tradition & Luxury​ wraz z Waldemarem Hołówką​ z Klubu Szefów Kuchni​ przygotowali wydarzenie, w którym udział wezmą najlepsi.

Celem Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Kontynuowano ją na dworach, w pałacach i... na plebaniach. Powrót do tradycji i wykwintności tych dań związany jest z odzyskaniem suwerenności po 1989 r.

Na Rzeszowskim Rynku będziemy gościć najlepszych polskich kucharzy, jak i adeptów tej sztuki. Uczestnicy Festiwalu wykażą się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi trendami. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są comber z sarny i olej z esencją masła.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION