W sobotę, 27 kwietnia br., na rzeszowskim Rynku w godz. 9.00-18.00 będziemy mogli zobaczyć wydarzenie jakiego w stolicy regionu jeszcze nie było. V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie to święto najlepszego smaku i polskich tradycji kulinarnych.
Janusz Pyra, szef kuchni Restauracji Folk w Hotelu Bristol Tradition & Luxury wraz z Waldemarem Hołówką z Klubu Szefów Kuchni przygotowali wydarzenie, w którym udział wezmą najlepsi.
Celem Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Kontynuowano ją na dworach, w pałacach i... na plebaniach. Powrót do tradycji i wykwintności tych dań związany jest z odzyskaniem suwerenności po 1989 r.
Na Rzeszowskim Rynku będziemy gościć najlepszych polskich kucharzy, jak i adeptów tej sztuki. Uczestnicy Festiwalu wykażą się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi trendami. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są comber z sarny i olej z esencją masła.