Aktualności

Podkarpackie pieczywo smakowało Wiedeńczykom (1)

  • 28-03-2019
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zostało zaproszone – jako jedyny podmiot z Polski – na międzynarodowe targi pieczywa Kruste & Krume Brotfestival na terenie Marx Halle w Wiedniu.

Kruste & Krume okazało się wspaniałym świętem piekarzy, którzy kochają dobry chleb i poświęcają się rzemiosłu, jakości i tradycji o jakim w Podkarpackiem możemy tylko pomarzyć. Swoje stoiska na tej imprezie mieli najlepsi piekarze z Austrii i gościnnie ze Słowenii, Rumunii, Włoch, Francji i po raz pierwszy z… Polski. Prezentowaliśmy wypieki z podkarpackich tradycyjnych piekarni, które smakowały odwiedzającym wydarzenie Wiedeńczykom, a w ten jeden dzień przybyło ich ponad… 10 tysięcy.

 

Na Kruste & Krume Brotfestival w Wiedniu przywieziono wyroby producentów, członków Klastra Podkarpackie Smaki:

• Piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie

• Piekarnia Radosna Twórczość w Boguchwale

• Piekarnia „G. W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński w Mielcu

• Piekarnia Grażyna Kiełtyka we wsi Łężany k. Krosna

• Piekarnia „Baszpol” w wsi Grzegorzówka (gm. Hyżne)

• Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch w Rzeszowie

• Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia

• Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o. w Jarosławiu

• Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa

W prezentacji podkarpackich wyrobów piekarniczych wzięły także wypieki z Piekarni Drzewnej „ANMAR” z Rogóżna k. Łańcuta.

 

Udział w wyjeździe był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION