Kruste & Krume okazało się wspaniałym świętem piekarzy, którzy kochają dobry chleb i poświęcają się rzemiosłu, jakości i tradycji o jakim w Podkarpackiem możemy tylko pomarzyć. Swoje stoiska na tej imprezie mieli najlepsi piekarze z Austrii i gościnnie ze Słowenii, Rumunii, Włoch, Francji i po raz pierwszy z… Polski. Prezentowaliśmy wypieki z podkarpackich tradycyjnych piekarni, które smakowały odwiedzającym wydarzenie Wiedeńczykom, a w ten jeden dzień przybyło ich ponad… 10 tysięcy.
Na Kruste & Krume Brotfestival w Wiedniu przywieziono wyroby producentów, członków Klastra Podkarpackie Smaki:
• Piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie
• Piekarnia Radosna Twórczość w Boguchwale
• Piekarnia „G. W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński w Mielcu
• Piekarnia Grażyna Kiełtyka we wsi Łężany k. Krosna
• Piekarnia „Baszpol” w wsi Grzegorzówka (gm. Hyżne)
• Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch w Rzeszowie
• Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia
• Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o. w Jarosławiu
• Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa
W prezentacji podkarpackich wyrobów piekarniczych wzięły także wypieki z Piekarni Drzewnej „ANMAR” z Rogóżna k. Łańcuta.
Udział w wyjeździe był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.