KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 26 Kwietnia 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktualności

Wielkanocne wypieki w Piekarni-Cukierni IZA

  • 11-04-2019

W Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „IZA” w Rzeszowie przywiązanie do tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia zakładu i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki.


W kwietniu i maju 2007 r. cztery ich wyroby zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród nich makowiec sędziszowski i serowiec sędziszowski, ciasta tak mocno związane z tradycją wielkanocnych wypieków. Bo polskiej Wielkanocy zawsze towarzyszyły słodkie wypieki. Do dziś te święta kojarzą się z kilkoma przynajmniej gatunkami ciast. Pierwszym z nich są drożdżowe baby, wielkie i puszyste, często oblewane lukrem. Innym typowo wielkanocnym wypiekiem są bogato i kolorowo zdobione mazurki, które - jak twierdzą niektórzy - przywędrowały do nas z Turcji. Poza babami i mazurkami na wielkanocny stół podaje się też… pierniki, serniki i makowce.


Ciasta znajdziecie w sklepie firmowym przy ul. gen. Pułaskiego 1 w Rzeszowie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION