Wyjątkowo długi i gorący sezon letni 2018 r. sprawił, że Polacy szturmowali lodziarnie i sklepy w poszukiwaniu lodów, a „lodziarze” dwoili się i troili, aby nadążyć z ich produkcją. Liczą, że i ten rok będzie rekordowy, przygotowują też coraz to wymyślniejsze smaki. I eksperymentują z produktami przekraczając tradycyjne granice.
Rynek lodów zaskakuje konsumentów nowymi, egzotycznymi smakami albo niestandardowymi połączeniami. Jednak jak pokazują sondaże ulubionym smakiem, po które najchętniej sięgają Polacy to lody… śmietankowe, owocowe oraz czekoladowe. To dowód na to, że jesteśmy tradycjonalistami, co jednak nie znaczy, że nie lubimy być zaskakiwani i nie chcemy próbować nowych smaków.
Cukiernia Fiore w Przemyślu (ul. Kazimierza Wielkiego 17B), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wyznaje zasadę, że „Nowy sezon, nowy smak!”. Próbowaliście już ich nowego smaku - kasztan z owocami lasu? Pierwsze recenzje są rewelacyjne.