Jest takie danie, które uznawane jest za jedno z najbardziej popularnych potraw w narodowej kuchni polskiej. Tradycją sięga XIX wieku, było wymienione w książkach kucharskich Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bez problemu można stwierdzić, że to danie Polacy cenią szczególnie. I do dzisiaj dla wielu z nich jest synonimem dobrego, niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o… schabowym.
Serwowane jest najczęściej w prostej formie kotleta wieprzowego w panierce, smażonego na patelni. Ale w Restauracji U Schabińskiej - jedzenie i spanie w Jaśle (ul. Floriańska 42) karta menu udowadnia, że można go podać na wiele sposobów.
Trzy najbardziej popularne odsłony to schab nadziewany kiełbasą wiejską, schab nadziewany śliwką oraz schab nadziewany morelą. Są jeszcze inne, choćby jeden z najlepszych: klasyczny schab z kością, albo schab w wersji XXXL. A za kilka dni - od kwietnia br. - królować będzie schab po chłopsku z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem. Po prostu „schabowy paradise”.