Aktualności

Kiszony dereń w nowej odsłonie

  • 21-02-2019

Dereń to prawdziwy super owoc: jest źródłem antyoksydantów (działa antynowotworowo), minerałów oraz witaminy C. Poza tym owoce derenia zawierają wiele mikroelementów, m.in. sód, potas oraz witaminę C. Wspomagają m.in. leczenie chorób nerek czy zaburzenia jelitowe.

 

W roku ubiegłym do listy wyrobów dereniowych Stowarzyszenia „Pro Carpathia” doszedł o niezwykle ciekawym rodowodzie historycznym dereń kiszony, który w czasach I Rzeczpospolitej XVII i XVIII wieku był substytutem śródziemnomorskich oliwek. Dereń kiszony zawiera cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów. Ma kwaśno-słony, bardzo zbliżony do oliwek, wyczuwalny aromat przypraw. Teraz znów pojawił się na internetowych półkach e-sklepu www.sklep.podkarpackiesmaki.pl, ale w innej zupełnie zalewie. Wówczas była to oliwa, obecnie wodny roztwór przypraw i ziół: sól, pieprz, papryka, czosnek, oregano, kminek, gorczyca, ziele angielskie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION